Och hon gav sig inte!

Anna Vintersvärd på bloggen “Och hon gav sig inte” har skrivit en fin recension på Drakhjärta & Hamnskiftare som jag fick upp ögonen för idag (tack vare Pernilla Lindgren, som skrivit Alvhilda – Uppvaknandet. Tack för länken!). Bland annat skriver Anna så här:

“Det finns ett bra driv i historien som gör boken till en riktig bladvändare och det är lätt att känna med huvudpersonerna när de kastas in i något som är så mycket större än de själva. Jag tycker om att det på lindgrenskt manér finns utrymme för barnen att växa med uppgiften utan att det på något sätt blir en “typisk” historia om övergången från att vara barn till att bli en ung vuxen. Här är det händelseförloppet och vad det gör med människor och drakar som är det viktiga, något som gör att både handlingen och personerna som dyker upp känns trovärdiga. Det här är alltså ingen hjältesaga enligt “Mall 1A” utan en berättelse där både huvudpersoner och biroller besitter en genuin mänsklighet.

En annan detalj som löper genom hela boken och som är riktigt snyggt utförd är genustänket. Vera och Albin har lika viktiga funktioner att fylla och även om de är olika är deras förmågor inte på något sätt knutna till det könsstereotypa. Synen på män och kvinnor som jämställda genomsyrar hela samhället, vilket framgår redan i omnämnandet om barnens mamma med yrkestitel men också i att kvinnors aktiva plats är lika självklar i de övre samhällsskikten som bland de laglösa.

Jag skulle utan tvekan rekommendera Drakhjärta & Hamnsikftare till alla som vill ha ett sagolikt äventyr eller bara en helt ny typ av fantasyhistoria, oavsett läsarens ålder.”

Läs hela recensionen på Annas blogg – här!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s