Recensioner

Sagt och skrivet om Hotellet vid världarnas ände:

“Hotellet vid världarnas ände är ett hisnande fantasy-äventyr …”

” … ett bra och ambitiöst äventyr som säkert kommer roa läsvana barn med smak för fantasifulla och ordrika böcker.”

Mycket bra! (4/5) – BTJ-häftet nr 6, 2022. Lektör Per Berg

Skrivet om Drakhjärta & Hamnskiftare-serien som ljudbok:

Jag har fått min första ljudboksrecension. Det är August, 8 år, på bloggen Barnboksfamiljen som har lyssnat på alla fyra böckerna i serien och de skriver bland annat följande:

När jag frågade A vad han tyckte om böckerna när sista boken var avslutad svarade han entusiastiskt:

”Fantastiska! Alla fyra böcker ihop får 1000 stjärnor av 5 stjärnor”. När jag försökte fiska lite mer om vad som är bra så sa han ”Men skriv bara alla positiva ord du kan – då blir det rätt! För de är jättebra!”

Detta har verkligen varit en bokserie som tagit A med storm och han har försvunnit iväg in i böckernas värld och avskärmat sig.

och

En intressant detalj är att A också velat diskutera om karaktärerna. T.ex om Lönnmördaren som är på de ondas sida som ändå inte riktigt är ond. Författaren själv har påpekat att böckerna har många gråzoner vilket verkar stämma bra överens med A’s kommentarer.

samt

Läskighetsmässigt tycker A att böckerna är ungefär lika läskiga som Harry Potter, med undantag att det dessutom är ett krig med i varje bok. En detalj han har uppskattat är att böckerna är oförutsägbara t.ex i sättet som de goda hanterar situationer när de hamnat i knipa.

Ni kan läsa hela recensionen här!

Skrivet om Stella och kyrkogården:

“Vilken skickligt skriven sträckläsningsbok. Den är spännande, mörk, sorglig och fin på samma gång.”

-Sara Salander, bloggen Villa Freja

“Det absolut bästa med boken enligt A är att boken innehåller en livsfarlig mördare, eller två. Han uppskattar de övernaturliga inslagen kring spökena och deras förmågor. En karaktär som A uppskattade är fru Brown – ett spöke som enligt honom är tokig och alldeles för glad. Överlag så har boken en perfekt mängd olika karaktärer. Lagom många med ett lagom djup, utan att det blir för mycket att hålla reda på.

Jag som vuxen tycker att Hultén skriver med ett väldigt beskrivande språk t.ex miljöbeskrivningar som förhöjer den litterära upplevelsen av boken. Samtidigt så skriver han ändå vardagsnära som inte känns pretentiöst – väldigt bra avvägt för den aktuella målgruppen. En bra sak är att det också finns en del lite mer svåra ord i boken som A inte kände till, som han då fick möjlighet att lära sig när jag frågade om han förstod.

samt

“Boken är spännande men också mjuk och känslomässig. Fast det finns läskiga inslag i historian också.”

– Pia Hellstrand, bloggen Barnboksfamiljen  

 “[…] spännande, lite läskig och humoristisk.” 

–  BTJ-häftet nr 23, 2018. Lektör Per Berg

”Spännande, gripande och fängslande!”

–  Jennies boklista

“En spännande, fängslande och väldigt bra bok. Man fäster sig 

vid Stella och de hon tar hjälp ifrån för att kunna lämna kyrkogården.”

I min bokhylla

Skrivet om Mörkermagiker:

Lindas bokhylla skriver bland annat följande:

“En otroligt bra bladvändare med fint budskap!”

Läs hela recensionen här.

Anna Höglund på bloggen Fantastiska berättelser skriver bland annat så här:

“Jag tycker att den här serien är så bra. Den har allt som en fantasyserie för barn ska ha och faktiskt lite till. Mer och mer ser jag styrkorna i genusmedvetenheten i berättelsen. Det är riktigt befriande att läsa om alla starka karaktärer och det görs absolut ingen skillnad på flickor och pojkar. De ha alla olika gåvor och styrkor, de är alla lika viktiga för historien och det känns så väldigt medvetet skrivet samtidigt som det känns helt naturligt på något sätt. Stort plus i kanten för det.”

Fia Idegård på BTJ skriver så här:

“Glädjande är det självklara genusperspektivet i Mörkermagiker. Kvinnor och flickor hittas i alla slags roller – hjältar, monster, felbara och modiga människor, komplexa och intressanta. Ondska och godhet är inte hundraprocentiga kategorier, men att välja att göra gott och vara modig fast en är rädd är teman som ljuder genom berättelsen.”

“Det är välskrivet, kargt och högtidligt i Tolkiens anda.”

Recensionen finns att hitta i sin helhet i BTJ-häftet nr 22, 2016.

Skrivet om Kungar & Drottningar:

Anna Höglund på bloggen Fantastiska Berättelser skriver så här:

“Det här är helt klart en väldigt bra bok för alla åldrar och jag önskar att jag hade fått den i mina händer när jag var yngre. Den står också för väldigt sunda värderingar och är bra att läsa om man vill ha sina genusglasögon på sig. Här spelar kön absolut noll roll. Alla är precis lika starka, viktiga och kloka. Det är uppfriskande att läsa om och absolut en av anledningarna till att jag gillar boken/böckerna så väldigt mycket. Författaren har tänkt till när han har skrivit!”

Man kan läsa recensionen i sin helhet här.

Fia Idegård på BTJ skriver så här:

“I denna del, Kungar & drottningar, förs historien framåt i ett snabbt tempo. Språket är detaljerat och ändå kargt. //…//. Det finns även en intressant gråskala genom flera mer svårdefinierade karaktärer, främst Muirdrums barn. Det som denna fantasyserie framförallt lyckas med är sin genusbalans. Här finns flick-och kvinnokaraktärer i alla slags roller och det skildras på ett fullkomligt självklart sätt. Målgruppen är läsare i åldern 9-12 år som tycker om att läsa fantasy, eller få det uppläst för sig av en vuxen, vilket boken också passar mycket väl för. Det här är spännande läsning!”

Utlåtandet finns att läsa i sin helhet i BTJ’s katalog.

Författaren Kim M Kimselius ger den 5 stjärnor av 5 möjliga och skriver bland annat så här på sin blogg:

“Orden är magiska guldkorn som för dig bort till en annan värld. Läs den!”

och

“Har du ännu inte upptäckt Drakhjärta och Hamnskiftare, som serien heter, hoppas jag att du snart tar dig tid att läsa böckerna.”

Skrivet om Lönnmördare:

Mia Hansén på bloggen Kreativa sagor skriver följande:

“Det här är så ruggigt bra fantasy! Vera och Albin fortsätter lära känna sina krafter efter första boken Drakhjärta & Hamnskiftare. Den är stunder lika mörk, absolut utan att det blir svart eller vitt, det bara finns en råhet som är så skickligt balanserad mellan barnsligheten och mörkret. Ja, jag tänker Harry Potter, fast detta är mer high fantasy i känsla och miljö.”

Anna Höglund på bloggen Fantastiska berättelser skriver bland annat så här:

3 anledningar till varför Lönnmördare är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Den dvärg som Albin och Vera slår följe med (kan tyvärr inte komma ihåg hans namn) tyckte jag väldigt mycket om. Han var av den sorten som skrattar faran mitt i ansiktet och sen kanske inte alltid lyckas på allra bästa sätt. Väldigt underhållande.

2. Jag gillar Albin och Veras magiska förmågor. Framför allt Albins tror jag som är en hamnskiftare. Det hade varit så himla roligt att kunna förvandla sig till vilket djur man vill. Ibland undrar jag dock varför han inte förvandlar sig till en drake han också. Det hade ju varit väldigt praktiskt ibland.

3. Det sista jag gillar väldig mycket är Lönnmördaren. Man får läsa utifrån hans synvinkel med jämna mellanrum och det tycker jag mycket om för det förhöjer historien enligt min mening. Jag hade nog till och med haft lite fler stycken om honom.

Hon ger boken 4 av 5 i betyg och man kan läsa recensionen i sin helhet här.

Författaren Kim M Kimselius ger den 5 stjärnor av 5 möjliga och skriver bland annat så här på sin blogg:

“Jerker Hultén har gjort det igen, hållit mig trollbunden genom hela boken. Han är enastående skicklig på att bygga upp de olika fantasivärldarna och måla upp en bild för läsaren så att det känns som om man är där.”

och

“Det här är en bok jag hoppas kommer att ligga i många julklappshögar i år. En bok man kan läsa om och om igen, och hela tiden upptäcka nya saker. Läs den!”

Carolina Landin på bloggen Carolina Läser skriver så här så här:

“Återigen imponeras jag av denna enorma uppfinningsrikedom och fantasi – alla dessa varelser som sällskapet möter på vägen…!

“… detta är alldeles utmärkt!”

“Och förstås måste det komma en uppföljare efter det slutet? Den läser jag gärna.”

Läs gärna hela recensionen här.

Fia IdegårdBTJ skriver så här:

“Jerker Hultén berättar att historierna om Vera och Albin kom till som godnattsagor för de egna barnen, vilket kan förklara hur fint språket flyter fram, välskrivet och bitvis humoristiskt. ”

“Författarens kanske främsta styrka är att så självklart skildra kvinnor och flickor i alla slags roller, lika sjävklart som de manliga. Detta är fortfarande en bristvara inom genren. Karaktärerna är sympatiskt tecknade och berör.”

“Vilken fröjd att sätta denna fina och spännande fantasyhistoria i händerna på väntande läsare!”

Sagt och skrivet om Drakhjärta & Hamnskiftare:

Jennie på bloggen Världens bästa bok skriver bland annat så här.

“Jag tycker att Drakhjärta & Hamnskiftare är en blandning av Harry Potter, Sagan om Ringen, Ronja Rövardotter och Pirates of the Caribbean. Hum, tänker du kanske, hur blir det? Jättebra faktiskt, säger jag då.”

Författaren Kim M Kimselius skriver bland annat så här på sin blogg:

“När jag läser prologen tänker jag ‘så här bra vill jag skriva’.

Efter den inledningen var jag fast och slukade boken.

Jerker bygger skickligt upp spänningen genom hela boken. Miljöskildringarna tar mig med till alla platser författaren beskriver.”

samt:

“Magin skimrar mellan raderna. Börjar du läsa har du svårt att sluta! Det här är fantasy när den är som bäst! En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa. Nu kastar jag mig över nästa del i berättelsen om Albin och Vera.

Ett stort plus för det magiska bokomslaget som lockar till läsning.

Jag har fått en ny favoritförfattare: Jerker Hultén.”

Läs hela recensionen här.

Anna Vintersvärd på bloggen Och hon gav sig inte skriver så här:

“Det finns ett bra driv i historien som gör boken till en riktig bladvändare.”

“En annan detalj som löper genom hela boken och som är riktigt snyggt utförd är genustänket.”

“Jag skulle utan tvekan rekommendera Drakhjärta & Hamnsikftare till alla som vill ha ett sagolikt äventyr eller bara en helt ny typ av fantasyhistoria, oavsett läsarens ålder.”

Läs hela recensionen här.

Anna HöglundFantastiska berättelser skriver bland annat så här:

“Jag kommer förmodligen aldrig tröttna på drakar och i den här berättelsen bjuds jag på massor av dem och det älskar jag. Jag är också lite extra förtjust i hur dessa drakar har porträtterats. De bli väldigt levande med alla sina olika karaktärsdrag och sin olika förmågor. Allra bäst är givetvis Lill-Flamma, draken som inte är större än en sparv, men väldigt kaxig och rolig. Sen finns där Abkazar som kan trolla men som inte är superbra på det. Gillar, gillar, gillar.”

Läs hela recensionen här.

Ulrika LarssonCarlsson & Co på Sveriges radio P4 sa följande:

“Otroligt rolig att läsa och fantastiskt bra!”

Mia Hansén på bloggen Kreativituren skriver:

“Framsidan av boken är värd ett hurra! Och den passar sitt innehåll.”

“Boken är både läskig och rolig. Exempelvis flörtar den med bibliotekarier om mötet med en bibliotekarie: ‘Han nickade åt dem och log ett stelt leende Vera trodde var menat som vänligt men mest såg ut som han var allvarligt förstoppad.’ Jag tror barnen kan gilla det! Likt Guldkompassen är den också brutal ibland, och det känns som ett måste i en värld med drakar och pirater!”

Recensionen går att läsa i sin helhet här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s